woensdag 23 november 2022

materialisme vlgs Steiner

Het moge vreemd klinken uit de mond van Rudolf Steiner als hij zegt dat het materialisme in feite “waar” is op zijn eigen gebied:
Rudolf Steiner:
 
Zie je, het komt voort uit het feit dat materialisme gewoon waar is -
wat ik al vele malen eerder heb gezegd - dat materialisme niet verkeerd is, maar juist!
Dat is waar het vandaan komt. En de antroposoof moet op een bijzondere manier leren dat het materialisme juist is. Hij moet het namelijk op deze manier leren: dat materialisme juist is, maar alleen voor het fysieke lichaam. De andere mensen die materialisten zijn kennen alleen fysieke lichamelijkheid, of tenminste, dat denken ze.
Dat is de fout; niet in het materialisme ligt de fout. (GA 237 4. August 1924)
 
Rudolf Steiner:
Het gaat er dus niet om het materialisme te weerleggen, maar om de mensheid te redden van het materialisme dat juist wordt; want het is op weg om een juistheid te zijn, geen onjuistheid. In hedendaagse cultuur, wordt het met de dag meer juist en correcter. We kunnen al met het begin van het derde millennium beleven dat de mensheid zich zo zal hebben ontwikkeld dat materialisme de juiste visie is. Het gaat er niet om het materialisme te weerleggen, want het is op weg om juist te worden, maar om het onjuist te maken, want het is op weg om een feit te worden. (GA197 30-7-1920)
 
Rudolf Steiner:
Materialisme kan niet weerlegd worden, maar het moet overwonnen worden. Mensen moeten weer een spirituele ziel krijgen, moeten hun spirituele ziel weer wakker maken. Daad moet zijn om het correcte materialisme te overwinnen, niet om het op de een of andere manier vals te weerleggen.
Dat materialisme is correct geworden voor de nieuwere ontwikkeling van de cultuur, dat is het kwade feit, niet dat het een vals wereldbeeld is. (GA 199 21-3-1920)
 
Rudolf Steiner:
De aard van de menselijke vrijheid is zodanig dat zelfs de mens vrij is om het materialisme te verwezenlijken voor het menselijk koninkrijk, dat wil zeggen, om dit vorm te geven op zo'n manier dat hij als aardse mens opgaat in de materie.
Het is dus in wezen een kwestie van keuze om materialist te zijn. Als men sterk genoeg is om te beseffen wat de mens gepredikt wordt als een materialistische houding, dan wordt deze houding waar door de mensen. (GA 197 5-3-1920)

.
naar inhoudsopgave update

Geen opmerkingen:

Een reactie posten