donderdag 19 oktober 2023

.De waarheid kan vele vormen aannemen

.De waarheid kan vele vormen aannemen

Er is geen absolute waarheid - elke waarheid heeft op een bepaald moment haar eigen missie. We praten vandaag over antroposofie, maar we weten dat we in de toekomst, als we herboren worden, iets heel anders zullen horen en in een heel andere verhouding tot elkaar zullen staan.

Laten we onze blik terugwerpen op een tijd waarin we misschien zelfs toen al bijeen waren in een streek in Noord-Europa, waar mensen zich verzamelden rond een Druïdenpriester die hen de waarheid meedeelde in de vorm van mythen en legenden. Als wij toen niet naar hem hadden geluisterd en als hij onze ziel niet had beïnvloed, zouden wij nu niet in staat zijn om de waarheid te begrijpen die de antroposofie ons nu in een andere vorm brengt. Wanneer wij herboren worden, zullen wij de waarheid in een andere en hogere vorm horen spreken. De waarheid evolueert, net als al het andere in de wereld. Het is de vorm van de goddelijke Geest, maar de goddelijke Geest heeft vele vormen. Als we ons dit kenmerk van waarheid goed eigen maken, zullen we er een heel andere relatie mee krijgen. We zullen zeggen: We leven inderdaad in de waarheid, maar die kan vele vormen aannemen.

Bron: Rudolf Steiner - GA 95 - Aan de poorten van de geesteswetenschap - Lezing XI: De post-Atlanteïsche cultuur-tijdperken - Stuttgart, 1 september 1906

Geen opmerkingen:

Een reactie posten