woensdag 1 april 2015

In 2015 valt Pasen op dezelfde datum als Oerpasen in het jaar 33 op 3 april om 15:00 uur.

In 2015 valt Pasen op dezelfde datum als Oerpasen in het jaar 33.

op deze paascalculator kunt u de datum van goede vrijdag en pasen voor het jaar 33 en ook voor 2015 vinden
"An einem Freitag, am 3. April des Jahres 33, drei Uhr am Nachmittag fand das Mysterium von Golgatha statt. Und da fand auch statt die Geburt des Ich in dem Sinne, wie wir es oftmals charakterisiert haben. Und es ist ganz gleichgültig, auf welchem Erdenpunkte der Mensch lebt, oder welchem Religionsbekenntnis er angehört, das, was durch das Mysterium von Golgatha in die Welt kam, gilt für alle Menschen. So wie es für alle Welt gilt, daß Cäsar an einem bestimmten Tage gestorben ist, und nicht für die Chinesen ein anderer und für die Inder wieder ein anderer Tag dafür gilt, ebenso ist es eine einfache Tatsache des okkulten Lebens, daß das Mysterium von Golgatha sich an diesem Tage zugetragen hat und daß man es da zu tun hat mit der Geburt des Ich. Das ist eine Tatsache ganz internationaler Art." (Uit.: GA 143, S 163)
Weihnachtsfest – Osterfest. 33 Jahre sind gemeint für die Zeit von Weihnachten zu
Ostern. Daraus folgt, daß das Weihnachtsfest, das wir dies Jahr feiern, gehört erst zu
dem Osterfeste, das in 33 Jahren kommen wird, und daß das Osterfest, das wir in diesem
Jahre (1917) feierten, zu dem Weihnachtsfeste gehört vom Jahre 1884. Eine vollständige
Menschheitsgeneration ist die Zeit von 33 Jahren, so rechnet man. Eine
Menschheitsgeneration muß vergehen zwischen dem zusammengehörigen Weihnachts-
und Osterfeste. Alle Dinge im geschichtlichen Werden erstehen nach 33 Jah-
ren in verwandelter Gestalt aus dem Grabe, durch eine Gewalt, die zusammenhängt
mit dem Heiligsten und Erlösendsten, das die Menschheit durch das Mysterium von
Golgatha bekommen hat.  GA 180, 23-12-1917
omgerekend naar onze tijd:
pasen 2015 hoort bij kerst 1982
in 2014 was het de 61e keer dat het ritme van 33 1/3 jaar zich herhaalde sinds het jaar 0.
«Eine Menschengeneration von dreiunddreißig Jahren reift einen Gedankenkeim, einen Tatenkeim aus. Ist er dann ausgereift, so wirkt er durch sechsundsechzig Jahre weiter noch im geschichtlichen Werden. Man erkennt die Intensität eines Impulses, den der Mensch ins geschichtliche Werden hineinlegt, auch in seiner Wirksamkeit durch drei Generationen, durch ein ganzes Jahrhundert hindurch. »
(Dornach, 26. Dezember 1917 – GA 180, Dornach 1980, 2. Aufl., S. 60.)
«Die aufeinanderfolgenden Weihnachtsimpulse sind keineswegs von gleicher Stärke im geschichtlichen Werden, sondern die einen wirken stärker, die anderen wirken schwächer. Es kann zum Beispiel sein, dass in einem bestimmten Jahre die Impulse, die gelegt werden, von geringerer Durchschlagskraft sind als die Impulse des nächsten Jahres für die nächsten dreiunddreißig Jahre und so weiter. Dies wird angedeutet dadurch, dass die Zeit zwischen Weihnachten und Ostern länger oder kürzer ist. Also auch diese Beweg-lichkeit des Osterfestes weist auf etwas hin, was der Mensch gar wohl studieren soll, wenn er wirklich verstehen will, wie die Ereignisse im geschichtlichen Werden wirken.»
(Dornach, 26. Dezember 1917 – GA 180, Dornach 1980, 2. Aufl., S. 62-63)
.Volgens een onderzoek dat de dood van Jezus Christus linkt aan een aardbeving, stierf Jezus op vrijdag 3 april in 33 na Christus. Het onderzoek, enkele maanden geleden gepubliceerd in het vakblad International Geology Review, bekeek de aardbevingen die zich voltrokken rond de Dode Zee. In het evangelie van Mattheus staat immers te lezen dat de aarde beefde toen Jezus aan het kruis hing. De onderzoekers bundelden geologische verslagen, astronomische gegevens en oude teksten in een poging de correcte datum van Jezus' overlijden vast te leggen.
 
Jefferson Williams, geoloog bij Supersonic Geophysical, en zijn collega's van het Duitse Research Center for Geoscience, bestudeerden de grond rond het strand van Ein Gedi Spa aan de Dode Zee. In de diepste lagen van het sediment ontdekten ze bewijsmateriaal van twee aardbevingen. Dat er zich een grote aardbeving voltrok in 31 na Christus was al eerder bekend, maar uit de sedimentlagen bleek dat er tussen 26 en 36 na Christus een tweede aardbeving moet geweest zijn.
Volgens Williams voltrok de tweede aardbeving zich in de jaren toen Pontius Pilatus praefectus van Judea was en is dit de aardbeving waarover Mattheus het in zijn evangelie heeft. Williams voegt er aan toe dat de datum van overlijden van Jezus Christus al eerder vrij precies bepaald was, maar dat het jaartal onduidelijk bleef.
Mattheus, Hoofdstuk 27, [50] Maar Jezus schreeuwde opnieuw luidkeels en gaf de geest. [51] Op dat ogenblik scheurde het voorhangsel in de tempel van boven tot beneden in tweeën. De aarde beefde, de rotsen spleten uit elkaar, [52] de graven gingen open en de lichamen van veel heiligen die ontslapen waren, werden tot leven gewekt. [53] Toen Jezus zelf tot leven was gewekt, kwamen ze uit de graven en gingen ze naar de heilige stad, waar ze aan velen verschenen. [54] Toen de centurio en zijn mannen, die bij Jezus de wacht hielden, de aardbeving zagen en wat er allemaal gebeurde, werden ze vreselijk bang. Ze zeiden: 'Werkelijk, Hij was de Zoon van God.'
Een greep uit de aanwijzingen die Williams gebruikte voor de bepaling van het jaartal van overlijden van Jezus:
- Alle vier evangelies en Ab excessu divi Augusti (de Annalen van Publius Cornelius Tacitus) zijn het erover eens dat de kruisiging van Jezus Christus gebeurde tijdens de prefectuur van Pontius Pilatus in Judea
- Alle vier evangelies zeggen de kruisiging van Jezus Christus op een vrijdag was
- Alle vier evangelies zeggen dat Jezus Christus een paar uren vóór het begin van de Joodse Sabbat (het vallen van de 'vrijdag'avond) stierf
- De synoptische evangelies (Mattheus, Markus en Lucas) wijzen erop dat Jezus vóór het vallen van de avond op de 14de dag van de maand Niesan (die met maart of april overeen komt) stierf, net vóór het begin van het Pesach
Uit deze aanwijzingen, samen de Joodse kalender en astronomische data, concludeerden de onderzoekers dat de best mogelijke sterfdatum van Jezus Christus 3 april 33 is.
Er is mogelijk nog een andere aanwijzing in de canonieke evangelies die deze theorie zou kunnen ondersteunen. Drie evangelies hebben het bij de kruisiging van Jezus Christus over een duisternis die valt tussen 12 en 15 uur. Volgens Williams kon de duisternis het gevolg geweest zijn van een zand- of stofstorm. Williams gaat nu kijken of er in de bodemmonsters van Ein Gedi Spa daar sporen van terug te vinden zijn.
bron

Nog een onderzoek bevestigd de door Steiner genoemde datum:

Britse deskundigen: Jezus gekruisigd op 3 april 33
Jezus is gekruisigd op vrijdag 3 april van het jaar 33 volgens nieuwe berekeningen van twee Britse deskundigen die vorige week zijn gepubliceerd. De deskundigen menen dat zij definitief een eeuwenoude strijdvraag hebben opge lost over de datum van de kruisiging, door gebruik te maken van het tot nu toe over het hoofd gezie ne spoor van de (een maansverduistering). ,,bloedrode maan"
Colin Humphreys en W. G. Wad
dington, astrofysici aan de univer
siteit van Oxford, schrijven in de Britse publikatie,,,dat de enige zekerheid over de kruisiging is dat zij plaats had toen Pontius Pilatus landvoogd van Judea was in de jaren 26 tot 36. Het bijbelse bewijs is
dat zij plaats had enkele uren voor het begin van de joodse sabbat, het invallen van de avond op vrijdag, en omstreeks de tijd van Pesach, het joodse paasfeest.
De twee geleerden reconstrueerden de joodse kalender van de tijd en verwerkten per computer nieuwe astrofysische gegevens die het aantal mogelijke data verminderden tot vier. Zij werden gereduceerd tot twee aan de hand van de christelijke bijbel: 7 april van het jaar 30 en 3 april van het jaar 33. Humphreys en Waddington bestudeerden vervolgens verwijzingen in de bijbel en elders naar een ,tot bloed geworden maan' op de late namiddag van de kruisiging.
Middeleeuwse en bijbelse annalen aanhalende, tonen de geleerden aan dat met die uitdrukking een maansverduistering werd bedoeld. Studie van Babylonische archieven en veranderingen in het wentelingsgemiddelde van de aarde op de lange termijn stelden hen in staat te ontdekken dat op 3 april 33 in Jeruzalem een maansverduistering waarneembaar is geweest. Tussen 26 en 36 hadden nog elf maansverduisteringen plaats, maar geen gebeurde zowel op vrijdag als op Pesach, aldus beide geleerden.
Volgens hen was welbekend dat enkele maansverduisteringen de schaduwkant van de maan bloedrood maakten en de heldere kant geelachtig-oranje, en zij voegen er aan toe: een maansverduistering op dezelfde avond als de kruisiging moet door velen beschouwd zijn als een bovennatuurlijk teken. Het is goed mogelijk dat dit een belangrijke overweging is geweest bij het latere, nachtelijke besluit van de joden en de Romeinse landvoogd om het graf waarin Jezus was gelegd onder militaire bewaking te plaatsen".


Het concilie van Nicea bepaalde in 325 dat Pasen moet worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. In 1582 voerde paus Gregorius XIIIeen kalenderhervorming door, die door de Orthodoxe kerken niet werd gevolgd. De Orthodoxe kerken, zoals de Russisch-orthodoxe Kerk (maar niet de Grieks-orthodoxe kerk), bleven de Juliaanse kalender volgen en niet de gregoriaanse kalender (zie de uitleg aldaar), waardoor het begin van de lente, en dus ook de paasdatum, op verschillende dagen valt. Om de zoveel jaar valt de paasdatum van de westerse kerken samen met die van de Orthodoxe kerken.
Als het begin van de lente op 20 maart valt, wordt in de westerse kerken, volgens de regel van het kerkelijke/ecclesiastische Pasen, 21 maart gehanteerd. Ook als de volle maan op 21 maart valt, wordt Pasen op de zondag na de eerste volle maan in de lente gevierd. Daardoor kan het christelijke paasfeest in de westelijke kerken in een periode van 35 dagen vallen, van 22 maart tot en met 25 april.[10][11]
 bron

zie ook hier

Pope Francis suggests unified Easter date for all Christians

StandartNews |


Kees Kromme The suggested introduction of a fixed Easter because material considerations seem to require this, is absolutely characteristic of our age. It amounts to taking away from the Easter festival the very feature that gives it meaning, and this for the sake of material, industrial and commercial interests. A movable Easter may be inconvenient for balancing accounts and be troublesome for certain business arrangements but the very fact of the date of the Easter festival being determined by the constellation in the heavens is an expression of the feeling man has of the inter-working of the earthly and the heavenly in the spring.
- See more at: http://wn.rsarchive.org/Lectures/19120507p01.html...


Kees Kromme And just as these forces work in man when he goes to sleep, so in the autumn, and when he wakes from sleep, a spiritual element is active; but when he goes to sleep, and in the spring, physical and spiritual, heavenly and earthly, work together. In fixing the year's festivals this had naturally to be given physical expression too. Herein lies profound wisdom. It is probable that the commercial, materialistic interests of our time will gain the day and Easter will become a fixed festival. But it would fare ill with knowledge that humanity ought to preserve if men were to forget the essential meaning of such a festival. For this reason it will be incumbent upon the anthroposophical Movement always to celebrate Easter as a movable festival. An Easter festival determined by materialistic principles would then exist by the side of the Easter festival fixed according to spiritual principles; and we shall celebrate this festival truly when we have learnt to regard the external world itself as a symbol.
- See more at: http://wn.rsarchive.org/Lectures/19120507p01.html...


naar inhoudsopgave update

Geen opmerkingen:

Een reactie posten